Vihatyö tutuksi, terapeuttinen vihatyö by Wiselder Oy

Vihatyö tutuksi, terapeuttinen vihatyö

Wiselder Oy

Vihatyö – rakentavan suhteen vahvistamista elintärkeään vihan tunteeseen

Tunnistatko tällaisia aikuisten antamia (harhaan johtamisriskin sisältäviä) neuvoja, vetoomuksia, ohjeita ja käskyjä – erityisesti lapsuudestasi:

”Muista hymyillä ja olla kiltti”

”Menepä nyt vaan. Kyllä sinä pärjäät ihan itse”

”En minä voinut lapsena käyttäytyä tuolla tavalla”

”Äidille/isälle tulee paha mieli, jos et lopeta…”

”Nyt saat rangaistuksen!”

”Mene pois ja tule takaisin, kun osaat käyttäytyä!”

Hyvää ja hyväntahtoista kasvatustako? Ei ole, ellei tarkoitus ole opettaa hylkäämään omat tunteensa ja tarpeensa, jotta ei olisi vaikea, hankala ja liian haasteellinen lapsi… jotta kelpaisi.

Tällainen yleensä tiedostamattomasti ja tahattomasti rakkaudeton kasvatus on ollut ja on edelleen tavallista niin meillä Suomessa kuin muissakin maissa. Eri kulttuureissa on painotuseroja, mutta kaikkialla lapset oppivat tunnistamaan, miten olla uhkaamatta aikuisten (lue: aikuisten lasten) turvallisuuden tunnetta.

Näin lapset oppivat vääristämään suhteensa kaikkiin tunteisiinsa ja tarpeisiinsa. Jokainen meistä on oppinut kokemuksen kautta jo lapsena vahvistamaan koko tunteen ”viha on paha” - väärinymmärrystä, koska: ”kukaan ei rakasta vihaista lasta”.
Koska lapset tekevät kaikkensa selviytyäkseen, he oppivat sopeutumaan elämään vallitsevissa olosuhteissa: joku oppii olemaan näkymätön, toinen ilopilleri, kolmas känkkäränkkä, neljäs pikkuapulainen jne. Mitä vain, jotta saa aikuisilta kaipaamaansa vanhemmuutta – vaikka sen korvikkeena. 

Näiden selviytymistaitojen oppimiseksi ja niiden ylläpitämiseksi opimme myös ilmaisemaan vihaa oman itsemme kustannuksella: ”jos vain osaan olla tarpeeksi kiltti, niin ehkä minut hyväksytään ja ehkä… rakastetaankin”.

Vihatyö jakaantuu teoriaan (verkkokurssi) ja käytäntöön, joka on vihan tunteeseen tutustumista ja sen rakentavan ilmaisemisen harjoittelemista ohjatun toiminnallisen menetelmän ja harjoituksen avulla. Verkkokurssi sis. luentovideosarjan (13h), joka koostuu seuraavista teemoista:

tunnejohtajuus (sisäinen vanhemmuus)

perustunteet (niiden merkitys elämässä ja elämäntilanteissa)

viha ja sen tärkein yhteistyötunne pelko, elämän elintärkeät palvelijat

historian varjot ja niistä vapautuminen – ei ole sattumaa, että olemme oppineet kantamaan tunnetaakkoja. Tästä opista vapautuminen on mahdollista, mutta sekään ei tapahdu sattumalta

Mitä viha sitten on? Miten sitä voisi käyttää myönteisesti?

Viha on tunneyhteys sisäiseen voimaamme. Sen tehtävänä on auttaa huolehtimaan turvallisuudesta eli tilan vapauttamisesta turvallisuuden, hyväksynnän, vapauden ja syvimmiltään ilon eli rakkauden kokemiseksi. Viha ei ole hyvä eikä paha. Vihan ilmaisemisesta sen sijaan voi seurata hyvää tai pahaa riippuen siitä, millainen suhde meillä on niin vihaan kuin muihinkin tunteisiimme ja sitä kautta itseemme. Olemme maksaneet kovan inhimillisen hinnan opetellessamme piilottamaan vihaa selviytyäksemme. Vihan piilottaminenkin on sen ilmaisemista. 

Vihatyön avulla opetellaan ja harjoitellaan vihan ilmaisemista terveellisesti ja turvallisesti niin,

ettei siitä ole vaaraa itselle eikä toisille

että saamme tilaa tutustua itseemme, omana itsenä olemiseen ja elämiseen

että opimme kunnioittamaan itseämme ja muita sekä tulemaan kunnioitetuiksi

että opimme tekemään itsemme ja toisten hyvinvointia edistäviä valintoja ja päätöksiä


Ohjatussa vihatyössä (lähipäivä) la 7.6.2025

tutustutaan ohjattuun toiminnalliseen harjoitukseen, joka muistuttaa teknisesti halkojen hakkaamista ja maton tamppaamista
valitaan työskentelytapa: toiminnallinen, keskustelu tai hiljaisuus

työskennellään kunkin oman tarpeen, tilanteen ja valmiuden pohjalta niin, että työskentelyssä huomioidaan turvallisuus ja että se tuntuu turvalliselta

tehdään henkilökohtainen ”hakeudu tietoisesti turvaan” -toimintasuunnitelma, jota voi käyttää lähipäivän jälkeen apuna opitun asian hyödyntämiseksi omassa elämässä.


Vihatyön peruskurssi on jaettu kahteen osaan eli videoluentoihin ja lähipäivänä toteutettavaan ohjattuun yksilö- tai ryhmätyöskentelyynpäivään. Näin siksi, että asiaan voi tutustua ensin rauhassa videoluentojen avulla. Sen jälkeen voi harkita oman tarpeen ja tilanteen pohjalta, että osallistuuko myös ohjattuun ryhmätyöskentelypäivään 7.6.2025 vai ohjattuun yksilötyöskentelyyn, joita on tarjolla useita vaihtoehtoja 18.6.2025 asti.

Vihatyö tutuksi, terapeuttinen vihatyö
{{priceDisplay}} Ilmainen

sis. ALV {{vatRate}}%

Oston jälkeen saat sähköpostin, joka sisältää linkin, jonka voit jakaa lahjan vastaanottajalle.